Contact:

Margot Cresens
Eduard Prissestraat 112
9100 Sint-Niklaas
0486/69.39.74
E-mailErkenningsnummer
Psychologencommissie
862111312Route:

Werking


Veel mensen denken dat het enige wat een psycholoog doet is luisteren en af en toe een "hm" zeggen. Nu, in feite doet u inderdaad het meeste werk. Wat een psycholoog doet is vooral luisteren, dat klopt. Toch gaan we ook aan de slag met oefeningen en zullen er soms huiswerkopdrachten zijn. Vooraleer we hier mee beginnen, is het echter belangrijk dat we samen eerst een goed zicht krijgen op wat nu net het probleem vormt en waarom. De eerste gesprekken zullen we dit samen nader bekijken. Ook wordt er hier gekeken wat voor iemand u bent en wat voor begeleiding het best bij u past om van daaruit het probleem te gaan aanpakken.

Wat kan een psycholoog je bieden? We staan iets verder van je situatie af en kunnen je van daaruit de mogelijkheid op een ander perspectief bieden, daarnaast heeft een psycholoog bepaalde kennis over de processen die samen gaan met het probleem waar je mee kampt. Dit biedt ook mogelijkheden. Na het inzicht in het probleem en de processen kunnen we je mogelijkheden bieden om met deze problemen om te gaan en er iets mee te doen. Tenslotte is het eveneens zo dat een psycholoog je confronteert met bepaalde dingen die je als vanzelfsprekend ervaart maar dit niet steeds zo moet zijn of met bepaalde gewoonten en trekjes waar je je mogelijk niet van bewust bent.

Belangrijk om te weten is dat we je zomaar niet op voorhand kunnen zeggen hoelang de begeleiding nu net in beslag zal nemen. Het is niet gemakkelijk om iets te veranderen wat zich al jaren voordoet. Je hebt inmiddels zelf ervaren hoe moeilijk het is om een oplossing te vinden voor jouw probleem. Als het een probleem was dat in 1-2-3 verholpen zou kunnen worden, dan had je de stap naar hulp niet gezet, dan was je er zelf wel uitgekomen. Sommige problemen zijn nu eenmaal niet zo makkelijk op te lossen en daar wil ik je nu net mee helpen.

Daarnaast is het belangrijk om met jouw eigenheid rekening te houden. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijkheid en niet elke aanpak werkt bij iedereen. Vandaar dat ik ook hier rekening mee houdt. Ik werk op een gedragsmatige manier maar waarbij ik ook de context mee in rekening neem. Wat wil dit nu net zeggen? Wel, wanneer je een probleem ervaart, dan ga ik er vanuit dat we met dit probleem kunnen leren omgaan door naar de situaties te gaan kijken en nadenken over hoe we dit kunnen veranderen door enerzijds je eigen idee over de situatie bij te schaven en anderzijds door je anders te gaan gedragen. Wanneer je zelf ander gedrag stelt, zul je vaak zien dat je andere reacties krijgt. Vandaar dat ook de context belangrijk is, hoe we naar de dingen kijken wordt door heel veel mensen beïnvloed. Wanneer die relaties een belangrijke rol spelen in het probleem dat je ervaart, zullen deze ook een onderwerp van gesprek kunnen worden.