Contact:

Margot Cresens
Eduard Prissestraat 112
9100 Sint-Niklaas
0486/69.39.74
E-mailErkenningsnummer
Psychologencommissie
862111312Route:

Burn-out / Stress


Stress is iets heel universeel. Iedereen heeft er op een gegeven moment wel last van. Er zijn echter zeer veel variaties in uitingen en in ernst van de klachten. Niet elke vorm van stress is ook negatief. Het kan ook erg stimulerend werken. Het vormt echter wel een probleem wanneer je leven eronder gaat lijden


Het ervaren van stress in de vorm van vermoeidheid, prikkelbaar zijn, je niet goed in je vel voelen, slaapproblemen zijn allemaal kenmerken die op een stressprobleem kunnen wijzen. Het is je lichaam dat aangeeft dat het zich in staat van paraatheid brengt. Dit kan voor allerlei situaties zijn: een deadline, een examen, een spannende gebeurtenis,... Wanneer dit voor een kortstondig moment is, dan hoeft dit geen probleem te vormen wanneer deze toestand aanhoudt. Dan kunnen bepaalde klachten erop wijzen dat er te veel verwacht wordt.


Het is echter niet gemakkelijk om zomaar een stapje terug te doen, vandaar dat je hier vaak een deskundige opvolging voor nodig hebt. Anderzijds kan een overmatige stress leiden tot overspanning of een burn-out. Dan is het aangewezen om hulp in te schakelen. Op zo’n moment volstaat het niet meer om “wat te rusten”. In zo’n situatie gaan we samen kijken wat de factoren zijn die ertoe geleid hebben dat het zo gelopen is en welke veranderingen we kunnen installeren om hier terug uit te komen.